Arhavi’de hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarının sorunlarını dile getirdi
Arhavi’de hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarının sorunlarını dile getirdi
Arhavi Hayvanları Koruma Derneği üyeleri, Artvin Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinin önünde basın açıklaması yaparak sokak hayvanlarının sorunlarını dile getirdi.
Arhavi Hayvanları Koruma Derneği (HAYDİKO) üyeleri Artvin Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinin önünde basın açıklaması yaparak sokaklarda yaşamaya çalışan sokak hayvanlarının sorunlarını dile getirdi.
Açıklamayı okuyan Nesrin Yazıcı, HAYDİKO olarak Artvin Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezine Haytap aracılığıyla röntgen cihazı, sterilizasyon cihazı, kediler için sıtıcılar sağladıklarını, tedavisi yapılamayan onlarca kedi ve köpeği farklı illerde tedavi ettirdiklerini, personel yetersizliğinden dolayı kafes temizliklerini, sokak beslediklerini, gönüllü arkadaşlarının maddi ve fiziki emek verdiklerini belirterek; “Fakat virallerden kaynaklı kedi köpek ölümlerinin olduğunu, köpeklerini kendi aralarındaki kavgalarından çok sayıda kayıp verildiğini ve bu nedenle gerekirse kısırlaştırmaların salgın kontrol edilinceye kadar durdurulmasını talep ettiğimiz , hekimsiz uyuşturucu iğne kullanımından kaynaklanan sorunları dile getirdiğimiz için yaklaşık 3,5 ay önce belediye ile gerilim yaşanmasının akabinde yıllardır karşılık beklemeden emek verdiğimiz bakımevine girişimiz engellenmiştir” dedi.
Toplumda giderek artan şiddet vakalarının hayvanlara uygulanan şiddetten beslendiğinin uzmanlarca defalarca dillendirilmesine rağmen yıllardır bu konuda mücadele yürüten hayvan hakları savunucularına kulak vermeyen yöneticilerin katliamların artmasından sorumlu olduğunu belirten Yazıcı şöyle devam etti; “Yıllardır yasayı ihlal edip üremeyi durdurmayan makamlar neden sorgulanmamaktadır? Belediyelerin ihmallerinin, vahşetlerinin ve sorumsuzluklarının bedelini ısrarla insan elinde oyuncak olmuş canlara ödetmeye çalışmak acizliktir vicdansızlıktır. Canlar kurumların sorumsuzluğunun bedelini barınaklarda esir gibi tutularak ödememelidir. Belediyeler sorumluluktan kaçtıkça sorun çözülmeyecek, hergün binlercesi doğacak ve acı çekerek ölecektir.”
Yazıcı hayvanların korunması için şu talepleri dile getirdi:
- Mevcut yasa düzgün işletilmeli, yeni çıkacak yasada belediyeler ceza kapsamına alınmalıdır.
- Sahipsiz veya sahipli hayvanlar kısırlaştırılıpkayıt edilmeli sahipli hayvanlar için sıkı denetimler yapılmalı, 6. Maddeye kesinlikle dokunulmamalıdır.
- Ölüm kampı barınaklar değil, kısırlaştırma ve tedavi merkezleri kurulmalı. Köpeklerin varlığı değil, kısırlaştırma yapmayan belediyeler sorgulanmalı
- Kanun TCK kapsamına alındığında işkence, tecavüz, öldürme suçlarının cezaları 2 yıl 1 aydan başlamalı
- Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney laboratuarlarında esir edilen ve yük taşıma, dövüş gibi amaçlarda kullanılan hayvanlar üzerindeki vahşet ve zulme son verilmeli, internet-petshop-üretim çiftliklerinde hayvan üretimi ve satışı en az 5 yıl süreyle yasaklanmalı, evcil-yaban hayvanların ithal ve ihracatı durdurulmadır
- Yasaklı olarak tanımlanan hayvanların, kısırlaştırılıp belediyelere kayıtları yapılarak sahiplerine verilip düzenli kontörlü sağlanmalı
Açıklamadan sonra Artvin Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezine alınan daha önce her gün hayvanların bakımlarını yapan dernek üyeleri eksik köpeklerle ilgili soru sordu. kurumdaki görevli yetkili olmadığını ve bilgi veremeyeceğini belirterek “Başkana sormanız gerekiyor” dedi. Dernek üyelerini tek tek isimlerini sayarak “bu köpekler nerede eğer yukarıdaki açık alandaysa gösterin görelim” talebine görevli tarafından verilen “Orası yasak oraya siz giremezsiniz” cevabını duyan üyeler tepki gösterdi. Basın açıklamasına katılan bir genç içeride ki kaplarda olan suların tahminen 1 haftalık olduğunu belirtti. Hiçbir şeyin doğru gitmediğini hayvanları hapishane gibi yerde esir tutuklarını dile getiren üyeler gerekli yerlere tekrar müracaat edip hayvanların haklarını arayacaklarını belirtti.