BIST 1.352
Gök Gürültülü

Epilepsi Hastaları İçin Güzel Haber: Nöbet Öncesi Uyarı Bilekliği

20.10.2020

Epilepsi ve Yaşam Derneği Ebru Öztürk epilepsi hastaları için önem arz eden nöbet anlarını üç saniye öncesinden haber verecek olan epilepsi uyarı bilekliğinin çalışmalarının yapıldığını duyurdu.

Epilepsi Hastaları İçin Güzel Haber: Nöbet Öncesi Uyarı Bilekliği

Epilepsi ve Yaşam Derneği Ebru Öztürk, yaptığı açıklamada nöbet anlarında otokontrolü sağlayarak nöbetin şiddetini yumuşatmanın epilepsililer için önem arz ettiğini belirterek, “Epilepsililerin çok küçük bir kısmını ayırırsak, hepimiz nöbet gelmeden önce, nöbet geleceğini hissederiz. Bazılarımızda iç çekilmesi, bazılarımızda koku alma, bazılarımızda içimizden iplikle çekilir gibi olması gibi durumlarını yaşarız. O anda otokontrol yapmaya çalışırız ve fenalaşmanın mümkün olduğunca yumuşak olması, bizler için önem arz eder!” ifadelerini kullandı.

Nöbet anlarında zaman kazanarak otokontrolü sağlamanın öneminin altını çizen Öztürk bu alanda yeni bir çalışmanın başlatıldığını şu şekilde aktardı: “Nöbet uyarılarının sinirlerde hissedilmesi, bunun beyne gitmesi, beynin komut verip epilepsilinin birkaç saniye düşünüp; ne yapması gerektiğine karar vermesi, belki yarım dakika, belki bir dakikayı alır. İşte şimdi yeni bir ürün geliştirildi. Bileğimize takılan bu bilezik ile hemen sinirler uyarılıyor ve bizim otokontrolümüz için oluşan süre uzamış oluyor; 3 dakikayı bile bulabiliyor! Bu da daha bilinçli bir harekette bulunmamızı sağlıyor.

Dicle Üniversite’sinde kardiyoloji ile ilgili çalışma yapılırken, epilepsi nöbetlerinde kalp hızı değişkenliği olduğu fark edilerek, epilepsi ile ilgili bu ürün ortaya çıkıyor. Niyet kardiyoloji; sonuç nöroloji! TÜBİTAK ve D. Ü. Teknokent desteği ile bu yürüyen projeye biz de epilepsilileri, basını bilgilendirme konusunda, gerekirse daha farklı çalışmalarla destek vereceğimizi söyledik. Bu ürünün en güzel tarafı, gelen nöbet ile ilgili gerekli verilerin sinirlerden doğru bir şekilde tespit edilerek, nörologlara ulaşması. Nöbeti tarif etmek de zor, gelen nöbetin beynin hangi bölgesini etkilediğini tespit etmek de! İşte bu bilezik, birçok kişiye yarar sağlayacak. Bilezik motor türü nöbetlerde kullanılıyor. (Motor nöbet, beynin ön kısmını etkileyen hareket bozuklukları olan nöbetlerdir. Sıçrama, başını çevirme, kolunu kaldırma gibi) Bir de her gün, 1-1.5 saat, bileziğin şarj edilmesi gerekiyor. Şarj edilirken nöbet gelirse, tabi nöbetin tespiti mümkün değil! Bu nedenle bileziği, gece nöbet geçirenler gündüz, gündüz nöbet geçirenler gece şarj edecekler!”

Bilekliğin deneme çalışmaları tamamlandıktan sonra ücretsiz olarak temin edilmesi için dernek olarak gereken çalışmalara destek göstereceklerini belirten Öztürk, “Hayat kalitesini bir çıta daha yükseltebilirsek; ne mutlu bizlere… Zaten erken tespit hem hastanın rahatsızlığına erken tanı, hem Devlet’e daha az EEG, MR, BT çekimi sonucu daha az maliyet, hem de toplumda sağlık ve yaşam kalitesinin yükselmesi olmaz mı? Tabi önce deneme, sonra karar!” dedi.