BIST 1.413

DOSİAD Erzurum Ekonomik Performansını Yorumladı

15.10.2020

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD) Ağustos 2020 dönemi Erzurum ekonomik performansını yorumladı.

DOSİAD Erzurum Ekonomik Performansını Yorumladı

Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(DOSİAD) Ağustos 2020 dönemi Erzurum ekonomik performansını yorumladı. DOSİAD Ağustos ayı bülteninde Erzurum’a ait, Bütçe Denge, Vergi Tahsilatı, Kamu Harcamaları, Şirketleşme Performansı, Mükellef Sayısı, TÜFE, Konut Satışı, Patent, ve Marka, Hava Ulaşım, Araç sayısı, devir sayısı, Ticaret Bakanlığı ve TİM kaydında dış ticaret verileri değerlendirildi.

Yapılan değerlendirmede pandemi sürecinin olumsuz etkilerinden sıyrılmaya çalışan Erzurum’da, en ilgi çekici ve pozitif gelişme faal mükellef sayısında kaydedildi. Kurumlar Vergisi faal mükellefi sayısı artış trendini sürdürürken, Gelir vergisi mükellefi sayısında da yükselme devam etti. Veriler il ekonomisini ayakta tutan ticaret sektörünün diri ve gelişme kaydında olduğunu ortaya çıkardı.

İHRACAT VE DIŞ TİCARET

DOSİAD Ağustos ayı Erzurum değerlendirme raporunda, ihracat bazlı gelişmelere dikkat çekti. TİM verileri bazında ilden yapılan ihracat değeri artış performansını kararlı ve istikrarlı olarak sürdürürken, ilden 4 kıtada 41 ülkeye ihracat yapıldığı, sektörel bazda ise ihracat yapılan alanlarda çeşitlilik gösterildiği belirtildi.

TAŞIT VE KONUT

Kişisel harcama kaydında ve lüks sayılabilecek alımlarda artış devam etti. İlde trafiğe kayıtlı araç sayısı stabil durumundan sıyrılarak yükselişe geçti, buna paralel olarak ikinci el satışlarında da kayda değer pozitif gelişme gözlendi. Erzurum’da ekonomideki pozitif seyir adına diğer bir olumlu süreç de konut satışlarında yaşandı. İl’de ağustos döneminde konut satışları adeta patlama yaptı.

KAMU HARCAMALARI

Erzurum diğer dönemlerde olduğu gibi Ağustos döneminde de kamunun ekonomide odak oluşturduğu bir hareketlilik yaşadı. İlden tahsil edilen vergi değeri arttı, ilde gelirin gideri karşılama oranı ise yükseliş gösterdi. Kamu hizmet harcamalarında özellikle sağlık ve eğitim harcamaları yine önceliğini sürdürdü.