Site rengi

Tasarım

Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15 °C
Sağanak Yağışlı

Türk Kalp Vakfından Kalp Sağlığı İçin 6 Tıbbi Öneri

25.09.2020
A+
A-

Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Serdar Fak kalp sağlığını korumak için bilimsel olarak kanıtlanmış 6 tıbbi öneriyi, “Hareketli olalım. Kilomuza dikkat edelim. Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmayalım, bırakalım. Sağlıklı ve dengeli beslenelim. Kan basıncımızı düzenli kontrol edelim, ölçelim. Kan şekerimizi ve kan kolesterol değerlerimizi bilelim.” şeklinde sıraladı.

Türk Kalp Vakfından Kalp Sağlığı İçin 6 Tıbbi Öneri

Prof. Dr. Fak, salgının başından bu yana virüs ve hastalıkla ilgili öğrenilenler arttıkça bilgilerin sıkça değiştiğini ancak kalp hastalarında Kovid-19’un daha şiddetli seyrettiğine ve ölüm riskinin daha fazla olduğuna dair bilginin değişmediğine dikkati çekti. Kalp damar sağlığını tehdit eden riskleri ortadan kaldırmak ya da bu risklerden uzak durmak gerektiğini belirten Fak, kalp sağlığı için bilimsel olarak kanıtlanmış 6 tıbbi öneriyi şöyle sıraladı:

” Hareketli olalım. Düzenli hareket etmek sağlık için en temel gereklilik. İş ve özel hayatında daha çok hareket edenlerin daha sağlıklı olduğu ve daha uzun yaşadığı kanıtlandı.

Kilomuza dikkat edelim, uygun kiloda olmaya çalışalım. Vereceğimiz her 10 kilogram ile kan basıncımızın 10 mmHg aşağı inecektir.

Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmayalım, bırakalım.

Sağlıklı ve dengeli beslenelim. Düzenli olarak sebze ve meyve, lifli besinler tüketelim. Hayvansal yağlar tüketimini azaltalım.

Kan basıncımızı düzenli kontrol edelim, ölçelim. Yüksek kan basıncı (hipertansiyon) kalp hastalığının ve felcin en sık sebebidir. Normal kan basıncı her yaş için 120/80 mmHg ve altında olmalıdır. Hipertansiyon tedavisi ile kalp krizi, felç, kalp yetersizliği, böbrek yetmezliği ve tüm bunlara bağlı ölümlerin azaldığı defalarca kanıtlanmıştır. Hipertansiyon tedavimizi aksatmayalım.

Kan şekerimizi ve kan kolesterol değerlerimizi bilelim. Yüksekse tedavi olalım. Kolesterol yüksekliğinin tedavisiyle kalp krizi, felç, kalp yetersizliği ve tüm bunlara bağlı ölümlerin azaldığı defalarca kanıtlanmıştır.”

Prof. Dr. Ali Serdar Fak, Türkiye ve dünyadaki erişkinlerde en çok ölüm sebebinin kalp damar hastalıklarına bağlı olduğunu hatırlatarak, “Bu durum pandemiden önce de böyleydi. Pandemiyle de değişmedi. Bu gerçeğe bardağın dolu tarafından bakarsak, bu ölümlerin birçoğunun önlenebilir ölümler olduğunu görürüz. 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde kendimize ve kalbimize bir şans verelim. Daha hareketli, daha sağlıklı bir yaşama merhaba diyelim.” ifadelerini kullandı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.