ALTIN 1.029,54
Hafif Yağmurlu

Hazır giyime yüzde 100 zam yolda: Kış zorlu geçecek

Organize perakende sektöründe cironun yüzde 80 arttığını ancak adet satışların sınırlı kaldığını söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, “Ciro büyümesi satış adedinden değil, fiyatlardan. Firmalar bu maliyetleri fiyatlara yansıtmak durumunda” dedi.

Birleşmiş Markalar Derneği üyeleri arasında yaptığı haziran ayı anketine göre, organize perakende sektöründe maliyet artışlarının etkisiyle cirolar geçtiğimiz yaza göre ortalamada yüzde 80 arttı, ama birçok marka satış adetlerinde pandemi öncesini yakalayamadı.

Satışlarda istenen düzeye ulaşılamasa perakendede canlılığın devam ettiğini bildiren Öncel, “Turistlerin de katkısı ile bu hareketliliğin yaz sezonu boyunca süreceğini öngörüyoruz. Ekimden sonrası için bir tahminde bulunmak için henüz erken, ancak kış sezonunun zorlu geçeceğini söyleyebiliriz” dedi.

“MALİYET BASKISI SÜRÜYOR”

Bloomberg’in haberine göre, sektörde hammadde, enerji, dağıtım ve işçilik başta olmak üzere yüksek girdi maliyetlerinden kaynaklanan baskının devam ettiğini vurgulayan Öncel, kış sezonu ürünlerinde yıllık artışın ÜFE oranlarına yaklaşmasının şaşırtıcı olmayacağına dikkat çekti.

Yüzde 100 ve üzerinde ciro artışını yakalayan şirketler de olduğunu ancak cirolardaki bu artışın adetlere tam olarak yansımadığını dile getiren Öncel, “Birçok markamız adet satışlarında 2019’u yakalamakta zorlanıyor. Cirolardaki büyüme adetten değil, fiyat artışlarından kaynaklanıyor.

“Hammadde fiyatlarında bir gevşeme olmakla birlikte diğer girdilerdeki maliyet baskısı sürüyor. Haziran ayı verilerine göre ÜFE ve TÜFE arasında 60 puan fark var. Firmalar bu maliyetleri önümüzdeki aylarda bir şekilde fiyatlara yansıtmak durumunda kalacak. Kış sezonu ürünlerinde yıllık bazda yüzde 100’e varan fiyat artışları şaşırtıcı olmayacak” değerlendirmeside bulundu.

Tüketicideki beklenti fiyat artışlarının devam edeceği yönünde olduğunu da belirten Öncel, “Turistlerin de katkısı ile hareketliliğin yaz sezonu boyunca süreceğini öngörüyoruz. Ekimden sonrası için bir tahminde bulunmak için henüz erken olmakla birlikte hem sektör hem de tüketici açısından kış sezonunun zorlu geçeceğini söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.