Türkiye Ormancılar Derneği: Aşırı odun üretimi ormanlarımızın geleceğini tehdit ediyor
Türkiye Ormancılar Derneği, Uluslararası Ormanlar Günü nedeniyle basın açıklamasında bulundu. Açıklamada aşırı odun tüketimine dikkat çekildi.
Derneğin açıklamasında, “Ülkemiz ormanları tüm kamuoyunca da bilindiği üzere ormanlardan verilen ve 750 bin hektarı bulan izinler ile orman yangınları nedeniyle hâlihazırda zaten tehdit altındadır. Ancak odun ham maddesine talebin artmasına bağlı olarak artan odun üretimi de ormanların sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir” denildi.
“ODUN SERVETİ AZALMAYA BAŞLAMIŞTIR”
Odun üretiminde artışa dikkat çekilen açıklamada şu bilgi ve görüşler paylaşıldı:
“Ülkemizde, 23,1 milyon hektarlık bir alan kaplayan ormanlarımızdaki ağaçlar 1,7 milyar m3 kadar servete sahiptir. Bu ağaçlarımızın büyümesi sonucunda ormanlarımızda yıllık olarak 47,6 milyon m3 kadar bir artış gerçekleşmektedir. Ülkemizin odun hammaddesi ihtiyacı da artım olarak adlandırılan bu miktardan karşılanmaktadır. Fakat sadece son dört yıl içinde (2017-2021) 15,5 milyon m3’ten, 27,7 milyon m3’e çıkan endüstriyel odun üretiminde %78,7’lik bir artış yaşanmıştır. Yakacak odun miktarı da dâhil edildiğinde yıllık odun üretimi miktarı 31,9 milyon m3’e ulaşmış ve ormanlarımızdaki yıllık artımın %67’si kesilir hale gelmiştir. Üstelik bu üretimin de %82’si, ülkemiz ormanlarının tamamından değil yaklaşık 9,7 milyon hektarlık bir kısmı olan ekonomik fonksiyona sahip ormanlardan gerçekleştirilmektedir.
(İzzet AYDIN – Gülfer İNCELİ/ İHA)