Ekosfer Derneğinden “Virüsten Kaçarken İklim Krizine Yakalanmak” Raporu

09.12.2020

Yeni kurulan STK’lardan Ekosfer Derneği, “Virüsten Kaçarken İklim Krizine Yakalanmak” adlı bir rapor yayınladı. İklim krizi ve salgınlar arasındaki ilişkiyi temel alarak hazırlanan rapor, salgınlarla baş edebilmek için iklim krizini durdurmamız gerektiğini vurguluyor. Rapor, pandemi gibi krizlerden bilimsel bir ders çıkarmayı ve var olan çözümleri nasıl etkin kullanılacağını göstermek amacıyla, pandemi sonrası ulaşımda güvenli seçenekler bulma konusuna eğiliyor.

Ekosfer Derneği tarafından hazırlanan Virüsten Kaçarken İklim Krizine Yakalanmak” raporu, öncelikle COVID-19 krizinin iklim değişikliği ile bağını bilimsel verilerle açıklayarak, her iki felaketi önlemenin tek yolunun neden iklim krizi durdurmaktan geçtiğinin altını çiziyor; “İnsanın yaban hayatına müdahalesi arttıkça, yaban hayvanlarındaki patojenlerin insana bulaşması kaçınılmaz ve sorumlu olduğumuz doğa tahribatının iklim krizine yol açtığını biliyoruz. İki hata birbirini körükleyerek daha büyük bir yangına yol açıyor. Yapmamız gereken çok açık. COVID-19 salgınını durdurabilsek bile yeni hastalıklarla karşılaşacağız. Salgınlarla baş edebilmek için iklim krizini de durdurmamız gerekiyor çünkü krizin sonuçları yaban hayatı ile insan temasını artırıyor.”