Deprem Güçlendirme Derneği’nden Riskli Binalar İçin Öneri

05.11.2020

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, riskli binaların yüzde 90’ının güçlendirilerek kurtarılabileceğine dikkat çekerek, “Güçlendirmenin hızlanması için mevzuatın kolaylaştırılması, KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi ve düşük oranlı kredi desteği sağlanmalı” dedi.

Bina güçlendirmenin, yıkıp yeniden yapmaya göre yüzde 60’a kadar daha az maliyetli olabildiğini kaydeden Türkkan, bankaların tüketiciye destek sağlaması için uzun görüşmeler yaptıklarını, ancak sonuç alamadıklarını ifade etti.

“Türkiye güçlendirmede çok kaliteli firmalara sahip. Bu konuda hızlı yol alabiliriz” diyen Türkkan, mevzuatta yer alan bazı hususların süreci çok yavaşlattığının da altını çizerek, şöyle devam etti: “Ruhsatlı ve imarlı binalarda çok aşırı detay talep ediliyor. Binada yapısal bir değişiklik yoksa buna izin verilmeli. Ancak yapısal olmayan çok küçük bir değişimde bile zaman zaman aylarca beklediğimiz konular oluyor.”