“400 Bin Ağacın Kesilmesine Sessiz Kalmak Katliama Ortak Olmaktır.”

05.11.2020

Eskişehir Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği( ESCEVDER ) yaptığı basın açıklamayla Beylikova’nın Süleymaniye ve Yalınlı Köyleri, Sivrihisar İlçesi Dumluca Köylerini kapsayan 3.140 hektarlık alandaki ağaçların kesilmesine tepti gösterdi.  “Ormanlarımızın ve meralarımızın hukuka, bilime ve kamu yararına tamamen aykırı bir madencilik projesiyle yok edilmesine karşı sesimizi duyurmak için buradayız.” şeklinde başlayan açıklamada 2019 yılında Manyezit Ocağı ve Demir Nikel kırma eleme tesisi projesi için verilen ÇED olumlu kararının iptali için mahkemeye başvurulduğu, mahkeme sonucu ise kesilecek olan ağaç sayısının verilenden 2 kat fazla olduğunun anlaşıldığı belirtildi.

Dernek açıklamasında yapılacak olan kesimin iklim değişikliği yaratacağını savunarak şunları kaydetti: ” Yaklaşık  400 bin ağacın kesilmesi bölgenin bitki örtüsünü, yaban hayatını kökten değiştirecek hatta iklimini dahi etkileyecek ölçüde bir çevre katliamıdır. Maden cevherinin yer altından çıkarıldığı ekonomik olarak en değersiz haliyle yurtdışına satılması uğruna yurdumuzun çölleştirilmesinden kim hangi faydayı sağlayacaktır?

400 bin ağacın kesilmesinde bu ülkenin bir menfaati olduğuna inanmıyoruz. Madencilik, ancak bilimsel gerekliliklere uygun yöntemlerle, halkın ihtiyaç ve menfaatleri gözetilerek yapıldığı müddetçe ülke yararına kabul edilebilir. Halkın ihtiyaçlarını karşılamaya  faydası olmayan, bilimsel gereklilikler göz ardı edilerek yapılan madencilik hepimize ait ve hepimizin sorumluluğunda olan çevrenin talan edilmesinden başka bir şey değildir.”

“400 bin ağacın kesilmesine sessiz kalmak bu katliama ortak olmaktır.” diyen dernek, buna sessiz kalmayacağını vurgulayarak çevreye yöneltilen her tehditin karşısında olduğunu belirtti.

ETİKETLER: ,