TAMGA Arama Kurtarma Derneği Kuruldu
Gönüllü hareketi olarak 2018 yılında faaliyete geçen Tamga Uluslararası Arama Kurtarma ve Yardım Derneği, ülke içinde teşkilatlanmayla eş zamanlı 14 Afrika ülkeleri ve 12 Türki Cumhuriyetlerinde temsilcilikler açarak kısa zaman içinde geniş bir kadroya ulaştı.
Çok kısa zamanda teşkilatlanma çalışmalarıyla arama kurtarma alanındaki yerini alan TAMGA Uluslararası Arama Kurtarma ve Yardım Derneği hakkında geniş bir değerlendirme yapan Doğu Anadolu Bölge Başkanı Lokman Polat, “Çok güzel bir gönüllü hareketiyiz” dedi. TAMGA Bölge Başkanı Lokman Polat aynı zamanda Sağlık Personeli
Kendisi de sağlık personeli olan Doğu Anadolu Bölge Başkanı Lokman Polat Sağlık Bakanlığı Helikopter Ambulans Ekibinde Acil Tıp Teknisyeni (ATT) olarak görev yapıyor.
Derneğin tamamen gönüllülük esasına dayalı hizmet verdiğini dile getiren Polat, açıklamasında şunları söyledi;
“Her bir gönüllü üyemiz İnternet üzerinden veya şahsen başvuru formu doldurarak üyelik işlemini gerçekleştirebilir. Derneğimizi uluslar arası olup diğer arama kurtarma derneklerinden ve kuruluşlarından ayıran en büyük özelliği Hava Deniz Kara Arama kurtarma alanında da hizmet vermektedir.
2018 Genel Başkan Yağız Kızılkaya tarafından start verilmiş olup ve ilk oluşumların Afrika da 14 ülke olmakla beraber, Türkistan Moğolistan Tacikistan Özbekistan Azerbaycan gibi 12 Türki devletlerde teşkilatlanmayı başarmıştır.
Son 1 yıl içinde yurt genelinde oluşumlarını ve temsilciliklerini tamamlamaya yönelik girişimlerde bulunulmuş.
Erzurum Bölge Birimleri Eğitimlere Devam Ediyor
Yaklaşık 6 ay gibi kısa bir sürede 20 ilde temsilciliklerini tamamlamıştır. 21. İl Erzurum olmuştur. Daha öncesinde de medikal biriminde olduğum derneğimizin Erzurum’da da faaliyet göstermesi için genel başkana yazılı bir teklif sundum. Ve 2 ay kadar önce tarafıma il temsilciliği görevi verilerek derneğimizin Erzurum birimlerini çok şükür 20 günde oluşturdum. Tamga önceliği gönüllülerden oluşup Takım. Ekip ve birlik şeklinde il birimini oluşturur. Bu birimler kişi sayısına göre oluşur ve her birinde sorumlu lider uzman temsilci rütbesi ile görev yapar. Takım 5 kişi Ekip 11 kişi Birlik 23 kişiden oluşur. Sırasıyla il bölge bölgeler diye sıralanır ancak. Genel başkanlığı oluşturmak için ve birlikler oluşturabilmek içinde 18 birime ihtiyaç vardır. Bunlar Doğa arama kurtarma Deniz Arama kurtarma Hava arama kurtarma LOJİSTİK İlk Eğitim Arge Ulaşım Medikal, Hukuk Harekat ve operasyon, Yurt dışı ve dış ilişkiler Mali ve idari işler Köpekli arama kurtarma Kurumsal iletişim basın ve sosyal medya Haberleşme Üniversite birimi Genel başkanlık birimidir.
Her üyemizin başvurusunda Sabıka kaydı Ehliyet Her ne ile ilgili olursa almış olduğu eğitim lisans ve sertifikalar istenir ve başvuru formu ve mülakat formu doldurulur. Değerlendirmesi il başkanı bölge başkanı tarafından yapılıp bölgelerden sorumlu başkan a sunulur ve uygun rütbe için genel başkanlığa gönderilir. Tamga gönüllüsü de hiç bir sertifika veya mesleki eğitim ilkyardım vs gibi eğitimler aranmaz. Fakat verilecek olan rütbe ve görev için bazı şartlar ı yerine getirmek mecburidir.
Örneğin Bir takım sorumlusu İlk Yardım eğitimi 1.2.3. Seviye arama kurtarma eğitimlerini almış olması gerekir ve sadece bunla kalmaz Derneğimizin eğitim için düzenlediği kamplara katılarak rütbesi için veya bir üst rütbe için yaklaşık 70 e yakın eğitimlerini alarak rütbesini hak eder ve görevini yasal olarak yapar. Her bir rütbenin alması gereken eğitimler vardır ve şarttır.
Buradan il ve bölgede bulunan mülki ve idari amirlerimizden ricam ve isteğim. Lütfen bizlerin daha verimli daha profesyonel ve daha etkin olmamız için memleketimiz için ülkemiz ve tüm TÜRK coğrafyasında görev yapabilmek adına yanımızda olduklarını göstermelerini ve desteklemelerini şahsım ve teşkilatımız adına rica ve arz ederim. Varlığımız TÜRK varlığına armağan olsun Son olarak bizleri fark ederek a maçlarımızı yaptıklarımızı yapacaklarımızı öğrenmek tanıtmak ve destek olmak için yaptığınız bu çalışma için şahsım ve tüm teşkilatlarımız adına sonsuz teşekkür ediyorum.”