Çocuk Vakfı’ndan “Eğitim ve Öğretim Hareketi” Çağrısı

29.10.2020

Çocuk Vakfı, toplumsal paydaşların katılımı ile yeni eğitim ve öğretim modellerinin geliştirilmesi amacıyla 3 yılı hazırlık olmak üzere 15 yıl sürmesi planlanan ‘Eğitim ve Öğretim Hareketi’ için çağrıda bulundu.

Vakıftan yapılan açıklamada, Eğitim ve Öğretim Hareketi için ‘Medeniyet değerleri ve insan anlayışı’, ‘Çocuğa ve çocuk görüşüne saygı’, ‘Bilimsel yaklaşım’, ‘Evrensel pedagojik değerler’, ‘Özerk kurul modeli’, ‘Partilerüstü yaklaşıma uygunluk’, ‘Bütün toplumsal paydaşların katılımı’ başlıklarında 7 ilkenin belirlendiği duyuruldu.

“TÜRKİYE ÇOCUK MECLİSİ KURULMALI”

‘Eğitim ve Öğretim Hareketi’ ile öncelikle çocuk görüşü alınarak eğitim sisteminin yenilenmesinin amaçlandığı belirtilen açıklamada, bu amaçla Türkiye Çocuk Meclisi’nin kurulması önerildi.

Açıklamada “Eğitim ve Öğretim Hareketi’nin diğer iki ilkesi ise partilerüstü yaklaşıma uygun ve özerk yapıda bir model olarak Türkiye Eğitim Konseyi’nin kurulmasına dayanıyor. Bilimsel kurul modeli anlayışına göre çalışacak ve öneriler oluşturacak bu kurulda çocuklar yanında alan uzmanlarının görüşleri ile eğitim bilim alanındaki gelişmelerin belirleyici olması hedefleniyor” ifadeleri kullanıldı.

“EN BÜYÜK ÇOCUK ÖDEVİ İÇİN DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ”

Çocuk Vakfı Başkanı ve Eğitim ve Öğretim Hareketi Sözcüsü Mustafa Ruhi Şirin de başlattıkları hareket ile ilgili şunları kaydetti: “Dünyanın büyük değişim içinde olduğu bir dönemde çökmüş bir eğitim sistemiyle çocuklarımızı oyalayamayız. Taçkıran salgını sonrası ortaya çıkan eğitim ve öğretim açığını giderebilmek için eğitim sisteminin kökten yenilenmesi amacıyla hazırlık yapmamız gerekiyor.

Eğitim ve Öğretim Hareketi ile ‘çocuğa ve çocuk görüşü’ ne saygı temelinde eğitim sisteminin amaç ve işlevinin güncellenmesi yanında hedeflerinin de yenilenmesini öneriyoruz. Doğmuş ve doğacak çocuklarımızın esenliği için eğitimle ilgili herkesi Türkiye’nin En Büyük Çocuk Ödevi için Eğitim ve Öğretim Hareketi’ne destek vermeye davet ediyoruz.”