BIST 1.480

“Hasta Sayısı Yılda 100 Bine Çıkıyor!”

23.10.2020

Türk Akciğer Kanseri Derneği, hazırladığı ‘Akciğer Kanserinde Multidisipliner Yaklaşım Raporu’nu yayınladı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Göker “Akciger kanseri en çok öldüren kanserler arasında ise birinci sırada yer alıyor. Türkiye’deki yeni vaka sayısı ise her yıl 40 bin yeni hasta. Bu eski hastalarla birlikte 100 bini geçiyor ve bu çok büyük bir rakam. Çünkü akciğer kanserli hastanın maliyeti de çok büyük oluyor”dedi.

“Hasta Sayısı Yılda 100 Bine Çıkıyor!”

Türk Akciğer Kanseri Derneği tarafından hazırlanan ‘Akciğer Kanserinde Multidisipliner Yaklaşım Raporu’ tıbbi onkoloji, göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, radyasyon onkolojisi, radyoloji, nükleer tıp ve patoloji olmak üzere 7 branşın yaklaşım ve yöntemlerini, tanı ve tedavide bir araya getiriyor. Türkiye’deki her yıl 40 bin yeni akciğer kanseri tanısı konulduğunu belirten Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdem Göker, “Kanser tedavisi tek yönlü bir branşla gerçekleştirilemez. Yol haritasını düzgün çıkarabilirsek hem tedavi başarısı artar hem maliyet olarak doğru tedaviyi doğru hastaya vermiş oluruz” dedi.

Raporla, tüm dünyada en sık görülen ve en çok ölüme sebep olan kanser türü olan akciğer kanseri için tıbbi onkoloji, göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, radyasyon onkolojisi, radyoloji, nükleer tıp ve patoloji branşlarının ‘ortak akılla’ çalışmasına yönelik bir yol haritası sunuldu.

“Hasta Sayısı Yılda 100 Bine Çıkıyor”

Akciğer kanseri görülme oranlarında dünya ve Türkiye’nin paralel olduğunu belirten Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdem Göker, “Erkeklerde en sık görülen kanser akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri sonrası ikinci sırada yer alıyor. En çok öldüren kanserler arasında ise birinci sırada yer alıyor. Türkiye’deki yeni vaka sayısı ise her yıl 40 bin yeni hasta. Bu eski hastalarla birlikte 100 bini geçiyor ve bu çok büyük bir rakam. Çünkü akciğer kanserli hastanın maliyeti de çok büyük oluyor” diye konuştu.

Türk Akciğer Derneği Olarak Bir Araya Gelmeye Hazırız

Akciğer Kanserinde Multidisipliner Yaklaşım Uzlaşı Raporu’nun hazırlanma gerekçesine dikkat çeken Prof. Dr. Erdem Göker, şu değerlendirmede bulundu: “Tüm kanserler için kanser tedavisi tek yönlü branşla gerçekleştirilebilecek bir tedavi değil. Akciğer kanserinin ise özelliği şu; akciğer kanseri Türkiye’de en sık görülen ve en çok öldüren kanser türü. Dolayısıyla akciğer kanserinin multidisipliner tedavisine daha hassasiyet gösteriyoruz. Çok branşlı yaklaşımların uzlaşısıyla en iyi tedaviye ulaşılabileceğini düşünüyoruz. Tanı, tedavi ve izlem diye bölecek olursak hepsinde bu 7 branşın ortaklaşa kararı son derece önemli. Bugün Türkiye’de çoğu merkezde bu zaten yapılan bir uygulama. Yapılmayan ise özellikle daha küçük ve merkezlerde bu 7 branş bir araya gelemiyordu. Koronavirüs  sürecinde ise elektronik ortamda bu branşların çok kolay bir araya gelebileceğini öğrendik. Biz Türk Akciğer Kanseri Derneği olarak bu hizmeti vermeye hazırız. Cerrahisi, ışın tedavisi, kemoterapisi olmak üzere çoklu tedavi seçenekleri var. Bunlara karar verirken de patoloji ve radyolojinin bir arada olması gerekiyor.”