BIST 1.480

Edirne’de Disleksi Farkındalık Eğitimleri Verildi

09.10.2020

Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Edirne Temsilciliği işbirliği ile Edirne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda koruma ve bakım altında bulunan çocuklara “disleksi” taraması yapıldı, bakım personeline “disleksi farkındalık eğitimi” verildi.

Edirne’de Disleksi Farkındalık Eğitimleri Verildi

Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Edirne Temsilcisi Açelya Sivrikaya Giray, eğitimde yaptığı konuşmada okuma güçlüğü olan disleksinin, zeka ile ilgili herhangi bir yetersizlik olmadığını belirterek disleksiye sahip çocukların zeka ölçümleri yapıldığında, normal ve normal üstü zekaya sahip olduklarının gözlemlendiğini kaydetti.

Disleksi’nin hastalık olmadığını vurgulayan Giray erken tanı ve ardından gelen eğitimin disleksi için tek çare olduğunu belirtti. İlkokul çağında kesin tanının konulabileceğinin altını çizen Giray şüphe duyulan çocukların derhal uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini aktardı. Giray sözlerine şu şekilde devam etti, “Şüphe duyulan çocukların alanında söz sahibi kişiler tarafından değerlendirilmesi ve gerekli görüldüğünce üniversite ya da devlet hastanelerinde çocuk psikiyatrisi bölümlerindeki uzmanlar ile görüştürülmeleri ardından Rehberlik Araştırma Merkezlerine gitmeleri gerçekleştirilmelidir. Hem hastane hem RAM raporu olan çocuğun okuluna bu raporlar iletilmelidir. Okul rehber öğrenmeni bireyselleştirilmiş eğitim programı planı yapar ve çocuğun özel ve destekleyici eğitim hakkı almasını sağlar. Disleksi tanısı konulan çocuklara ve ailelerine yönelik yönlendirici ve destekleyici olması açısından artık Edirne’de Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Temsilciliği var. Derneğimize ulaşan tüm aileleri en iyi şekilde yönlendiriyor ve destekliyoruz.”