BIST 1.480

Glifosat Kullanımı Hukuka Aykırı Bulundu!

06.10.2020

Glifosat etken maddesi içeren Roundup adlı tarım zehrinin kullanımdan kaldırılmasına yönelik açılan davada Ankara 18. İdare Mahkemesi, glifosat kullanımına izin verilmesini hukuka aykırı buldu. Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Glifosat Kullanımı Hukuka Aykırı Bulundu!

Kararı değerlendiren Buğday Derneği Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu yaptığı açıklamada glifosat gibi zehirli tarım ürünlerinin en başından ruhsatlandırılmaması gerektiğine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“İsviçreli kimyacı Paul Hermann Müller, tarım zehiri olan DDT’nin böceklere karşı güçlü toksik etkisini bularak 1948 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, geçmişte ruhsat verdiği 200’ün üzerinde tarım zehirini onlarca yıl kullanıldıktan sonra insan sağlığına, biyolojik çeşitliliğe ve çevreye verdiği zararlar sebebi ile DDT gibi yasakladı. Görülüyor ki, ister ülkemizde ister yurtdışında glifosat gibi tarım zehirleri ruhsatlandırılma aşamasında uzun vadeli ve yeterli bir biçimde değerlendirme süreçlerinden geçmiyor. Oysa Tarım ve Orman Bakanlığı, AB Komisyonu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü gibi kurumların görevi baştan sorumlu davranmak, önlemini almaktır. Bir zehiri onlarca yıl kullandırıp, nesilleri tarım zehirlerine maruz bıraktıktan sonra yasaklamak değildir. Glifosat, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (deneyler fareleri üzerinde yapıldığı için) muhtemel kanserojen olarak sınıflandırılmaktadır ve derhal yasaklanmalıdır. “