Umut Vakfı’ndan Çarpıcı Araştırma: Silahlı Şiddet Olayları Yüzde 66 Arttı

30.09.2020

Umut Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye’de 2014 yılından bu yana silahlı şiddet olayları yüzde 66 artış gösterdi.

Umut Vakfı, 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde; ülkemizde artan silahlanma ve paralelinde artan şiddete dikkat çekerek bir kez daha tüm kamuoyuna silahsızlanma ve ülkeyi yönetenlere silahlanmaya engel olma çağrısında bulundu.

2020 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre silahlı şiddet eylemlerinde yüzde 3, 2014’ten bu yana yapılan araştırmalara göreyse yüzde 66 artış yaşandığı belirtilen açıklamada, salgın döneminde herkes evlerindeyken saldırılarda azalma yerine artış gözlemlendiğinin altı çizildi. Açıklamada “Her geçen yıl silahlanma ve silahlı şiddet artıyor. Maalesef bu yıl gördünüz salgına rağmen sokaklarda, eğlencelerde insanlar umursamazca yine silahları kullandı, kullanıyorlar. Ve biz Umut Vakfı olarak; hiç yılmadan uyardık, bir kez daha uyarıyoruz: SİLAHIN ŞAKASI YOK…” “SİLAH ÖLDÜRÜR…” ifadelerine yer verildi.

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve psikiyatri uzmanı Dr. Ayhan Akcan, Türkiye’de dört milyondan fazla ruhsatlı, 20 milyondan fazla da ruhsatsız silâh bulunduğunu söyledi. Akcan Akcan, “Türkiye’de silâhla işlenen suçların ne kadarı ruhsatlı ne kadarı ruhsatsız silâhlarla işleniyor diye baktığımızda 10 cinayetten 7’sinde ateşli silâh kullanılıyor ve bu silâhların da yüzde 90’ı ruhsatsız yani kaçak dediğimiz silâhlar. Türkiye’de 25 milyon civarında silâh olduğu düşünüldüğünde üç bireyden birinde, yine iki erişkin erkekten de birinde silâh var demektir” şeklinde konuştu. Ülkede silâh almanın yasal sürecinin çok kolay olduğunu kaydeden Akcan silah ruhsatı almanın zorlaştırılması, silah alacak bireylerin eğitim ve denetim alması gerektiğini belirtti.