Temiz Toplum Derneği Okullardaki Uyuşturucu Tehlikesine Dikkat Çekti

17.09.2020

Önümüzdeki günlerde kademeli olarak başlayacak okullardaki uyuşturucu tehlikesine dikkat çeken Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Uyuşturucu belası en az korona kadar tehlikeli. Virüsten maske, mesafe ve hijyen ile korunmak mümkün ancak uyuşturucudan korunmak, çocuklarımızı korumak maalesef bu kadar kolay değil” dedi.

Ailelerin çocuklarını uyuşturucu illetinden korumak için teyakkuz halinde olmaları gerektiğine dikkat çeken Bilal Ay, “Okulların açılmasına az bir zaman kaldı. Aileler doğal olarak koronavirüs salgını sebebiyle endişe içerisindeler. Ancak uyuşturucu belası da en az korona kadar tehlikeli. Virüsten maske, mesafe ve hijyen ile korunmak mümkün ancak uyuşturucudan korunmak, çocuklarımızı korumak maalesef bu kadar kolay değil” şeklinde konuştu.

Uyuşturucuya bulaşmanın sadece bilinçli bir hata olmadığını da belirten Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Torbacılar akıl almaz yöntemlere başvuruyorlar. Şişman bir gencimize zayıflama ilacı diye ya da sivilceli bir gencimize sivilcelerini geçirecek yalanıyla uyuşturucu kullandırabiliyorlar. Gençler, bunun böyle olduğunu bilmiyor ama bir kez kullanıldığında iş işten geçmiş oluyor. Meyve çaylarına uyuşturucu karıştırılabiliyor. Eğer bir bağımlı para bulamazsa, ya hırsızlık yapıyor ya da kendisi de torbacı olup başka kişileri tuzağa çekiyor” sözlerine yer verdi.

“MERAK, ARKADAŞ BASKISI, GÜVENSİZLİK…”

Kandırılma dışında gençleri uyuşturucuya iten sebeplerine de değinen Ay, “Merak, arkadaş baskısı, olgunlaşacağını düşünmek, kendine güvensizlik, düzensiz aile yapısı gibi gerekçeler, gençleri uyuşturucuya itiyor. Bağımlıların yarısı arkadaş kurbanı oluyor. Aileler dikkatli olmazsa, çocuklarının bağımlı olduğun ancak 1,5-2 sene sonra fark edebiliyor. Öte yandan lise öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmada, öğrencilerin bağımlılık hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları sonucuna erişiliyor” dedi.

Terörün önemli finans kaynaklarından birisinin de uyuşturucu olduğunu ifade eden Başkan Ay, sözlerine şöyle devam etti: “Uyuşturucu ile mücadele topyekün yapılması gereken bir hadise. Sadece polisiye tedbirlerle, sadece hukuk sistemi ile, sadece STK’ların ya da ailelerin çalışmalarıyla önlenebilecek bir vaka değil bu. Ya da sağlık sisteminin tek başına altından kalkabileceği bir yük değil! Herkes elini taşın altına koymalı, entegre ve birlikte bir mücadele ortaya koyulmalı.”