Sağlık Çalışanlarına Şiddet Kısa Filmle Tepki

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER), koronavirüsle mücadelede ön safta yer alan sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ele alan kısa film hazırladı. Sosyal paylaşım sitelerinde yer alan kısa filmle ilgili Prof. Dr. Başar Cander, “Tarih boyunca iyiliğe iyilik diye bir kavram oluşmuştur. Ama iyiliğe kötülük veya şiddet uygulanması gerçekten kabul edilebilecek bir şey değil. Biz hasta yakınlarının tarafındayız” diye konuştu.

Oyuncular Gizem Karaca, Ayhan Kavas, Nergis Çorakçı ve Emre Kızılırmak’ın yer aldığı kısa filmde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusu ele alındı. Kısa film ile birlikte kamu spotu da hazırlandı. Filmde bir trafik kazası sonrası yaralı kişinin hastaneye götürülmesi ve yaralının yakınlarıyla, sağlık çalışanları arasında yaşanan diyalog anlatıldı.

Hazırlanan filmle ilgili konuşan Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, “Şiddet uygulayanların neden şiddet uyguladığını daha iyi analiz etmek gerekiyor. Bazıları o anda olayın öfke kontrolünü yapamadıkları için daha sonra pişmanlık duyacakları bir hareket içine giriyor. Bunların neden öfke kontrolünü yapamadıklarını analiz etmemiz lazım. Bazıları ise tamamen psikolojik sorunlarını yansıtıyorlar. Bunların ayrıca analiz edilmesi lazım” ifadelerini kullandı. Cander sözlerinin devamında şunları söyledi: “Biz herkesin kaçtığı bir ortamda mesela koronavirüsle ilgili ‘yakınınıza bile yaklaşmayın’ diyoruz. Ama biz gidip burun buruna muayene etmek durumundayız. Burun buruna müdahale etmek zorundayız. Bu kadar fedakarlığın net olarak gösterildiği bir ortamda şunu unutmamak lazım. Biz hasta yakınlarının tarafındayız. Nitekim kliplerimizde de bunu vurguladık. Sizin bizim yanımızda olmanız lazım. Siz müdahale eden bir doktora veya sağlık çalışanına şiddet uyguladığınız zaman müdahaleye zarar vermiş olacaksınız.” dedi.